GASMETEN REGULIER
INFORMATIE en opleiding in het kader van gasmetingen is van cruciaal belang om de veiligheid van werknemers te waarborgen bij werkzaamheden waarbij blootstelling aan gassen en gevaarlijke stoffen een risico vormt. Een startopleiding binnen uw bedrijf op het gebied van …
INFORMATIE
en opleiding in het kader van gasmetingen is van cruciaal belang om de veiligheid van werknemers te waarborgen bij werkzaamheden waarbij blootstelling aan gassen en gevaarlijke stoffen een risico vormt. Een startopleiding binnen uw bedrijf op het gebied van gasmetingen moet gericht zijn op het veilig meten en beoordelen van gassen in de werkomgeving. Hier zijn de belangrijkste aspecten van een dergelijke opleiding:
- Theorie en eigenschappen van gassen:
- Inzicht in de eigenschappen van verschillende gassen, hun risico’s en effecten op de gezondheid en veiligheid van werknemers.
- Meetinstrumenten en -technieken:
- Training in het correct gebruiken van gasmeetapparatuur, zoals gasdetectoren, en het toepassen van verschillende meettechnieken.
- Veiligheidsvoorschriften en -procedures:
- Uitleg van de geldende veiligheidsvoorschriften en -procedures met betrekking tot gasmetingen en het veilig werken in aanwezigheid van gassen.
- Risicoanalyse en -beheer:
- Training in het identificeren en beoordelen van risico’s met betrekking tot blootstelling aan gassen, evenals strategieën om deze risico’s te beheersen en te verminderen.
- Interpretatie van meetresultaten:
- Instructies voor het interpreteren van meetresultaten, het herkennen van alarmerende waarden en het nemen van passende actie op basis van deze resultaten.
- Calibratie en onderhoud van meetapparatuur:
- Richtlijnen voor het kalibreren en onderhouden van gasmeetapparatuur om nauwkeurige metingen te waarborgen.
- Noodprocedures:
- Kennis van de noodprocedures in het geval van blootstelling aan gevaarlijke gassen, inclusief het gebruik van ademhalingsbescherming en het alarmeren van hulpdiensten.
- Wet- en regelgeving:
- Inzicht in de relevante nationale en internationale wet- en regelgeving met betrekking tot het meten en werken met gevaarlijke gassen.
Het is van groot belang dat werknemers goed zijn opgeleid en getraind in het veilig meten van gassen in hun werkomgeving. Een startopleiding binnen uw bedrijf moet werknemers voorzien van de benodigde kennis en vaardigheden om veilig om te gaan met gasmetingen en het effectief beoordelen van gasniveaus. Regelmatige bijscholing en updates zijn essentieel om werknemers op de hoogte te houden van de nieuwste meettechnieken, instrumenten en veiligheidsnormen.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
Medewerkers die op hun werkplek gasmetingen uitvoeren en meetgegevens interpreteren. Voor deze driedaagse cursus heb je geen gerichte vakopleiding nodig (en geen gasmeetervaring).
Toelatingseisen
• Je bent ten minste 18 jaar.
• Verder dient de kandidaat in het bezit te zijn van: Vca certificaat.
• Het is belangrijk dat je ‘verkleuring’ kan herkennen.
Welke onderwerpen behandelen we tijdens de theorie?
• Algemeen (basisbegrippen en chemiekaart)
• Wetgeving (wettelijke bepalingen)
• Veiligheid (algemene veiligheidsregels en specifieke risico’s)
• Vaktechniek (procedures, katalytische sensor, infraroodsensor, PID-sensor, elektrochemische sensor, gasdetectiebuisje, inzetgebieden gasdetectieapparatuur)
Welke onderwerpen behandelen we tijdens de theorie van de meetopdrachten?
• Multigasmeter TOX (PID)
• TOX (gasmeetbuisje)
• Elk onderwerp bevat een scenario en een meetopdracht. Het gaat in alle gevallen om een werkplek in een fabriek of installatie
Welke onderwerpen behandelen we tijdens de praktijk?
• Zes meetopdrachten uitvoeren
• Voorgeschreven meetapparatuur en eventueel benodigde hulpmiddelen bedienen
• De metingen worden uitgevoerd volgens voorgeschreven meetopstellingen
Heb jij de meetopdrachten met goed gevolg afgesloten? Dan krijg jij een Verklaring uitvoering Meetopdrachten. Deze verklaring is voorwaarde om aan de beide theorie-examens ‘Gasmeten algemeen’ en ‘Meetopdrachten’ deel te nemen.
Dagprogramma
Dag 1 en 2: bespreken en oefenen van de lesstof, oefenen met de meetapparatuur en praktijkopdrachten.
Dagdeel 3: repeteren van de lesstof.
De cursusdagen beginnen om 08.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Aan het einde van de cursus vindt aansluitend de officiële examens plaats.
Examens en certificaat
Aan het einde van de cursus neem je de examens af, beide examens duren 60 minuten. Heb jij de cursus gevolgd en de examens met goed resultaat afgerond? Dan krijg jij het certificaat ‘Gasmeten’. Dit certificaat is drie jaar geldig. Het certificaat sturen wij binnen enkele werkdagen digitaal naar je toe (mits de factuur voldaan is), als je via een bedrijf komt sturen wij je certificaat zo snel mogelijk op naar je bedrijf.
Inschrijven
Je kunt je direct inschrijven door hieronder op een datum naar keuze te klikken en het formulier in te vullen. Je kan ook bellen, dan regelen onze dames de inschrijving voor je: